woensdag 28 maart 2018

DIY: handzeep maken

Nu ik mijn plastic verbruik kritisch bekijk word ik gek van hoe vaak ik op een dag plastic weggooi en er mee in aanraking kom. Ik wil dit jaar alternatieven zoeken voor bepaalde artikelen die ik dagelijks gebruik en die van plastic zijn.

Dat deed ik al voor
1. Onze tandenborstel
2. Onze vaatdoekjes


...dit keer heb ik een leuke tip. Via de blog van Emily-Jane Townley zag ik hoe gemakkelijk je je eigen handzeep kunt maken. De producten die ik hiervoor nodig had kocht ik uit haar webwinkel.
In een oud melkpak (helaas...plastic) bewaar ik de restant van het zeep wat ik heb gemaakt.
Onderstaand recept heeft zij geschreven: 

RECEPT VLOEIBARE ZEEP

50 gram huishoudzeep
1 eetl glycerine (verkrijgbaar bij drogist)
1 liter water

Breng een 1 liter water in een pan aan de kook. Rasp de zeep en voeg het samen met de glycerine aan het water toe. Goed roeren tot de zeep gesmolten is. Laat het mengsel een nacht staan en mix het de volgende ochtend met een staafmixer glad. Vul een handpompje met de zeep en bewaar de rest in een andere fles. 
Het handpompje staat bij mij in de keuken naast de afwasbak. Ik gebruik de vloeibare zeep dan om mijn handen te wassen en ik doe een beetje zeep in warm water om af te wassen. Dit werkt echt prima en ik gebruik daarbij een biologisch katoenen vaatdoek voor een glanzend resultaat!De zeeppomp van bamboe kocht ik daar ook.
Ik zal vanaf nu dus geen vloeibare handzeep kopen... Geen nieuwe flacons. Weer mijn dagelijks plastic verbruik verminderd.
Wil je ook meedoen met een verandering in je leefstijl? Begin dan klein...

Vraagje ...waarin bewaar je grote voorraad rijst, pasta, etc?

2 opmerkingen:

  1. Ik maak het ook zelf een het bevalt goed. Zo simpel om te maken. Ik bewaar het restant in een g glazen pot. Net als pasta ed. Ik heb een partij oude weckpotten bij de kringloop gekocht. Verder heb ik mijn omgeving gevraagd grote glazen potten voor mij te sparen. Nu heb ik genoeg voor m'n vooraad meel, pasta, rijst, bonen, havermout, enz.
    Staat ook nog eens erg leuk in m'n voorraadkast. Etiketje erop en klaar.
    Groet, Yvonne

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk om te horen. Ik ben ook benieuwd of er meer mensen zij die groot inkopen voor rijst, pasta, etc. Ik zie soms aanbiedingen voor 5 kg!

    BeantwoordenVerwijderen

Welkom!

Mijn doelen voor dit jaar