zaterdag 10 maart 2018

Ooit wel eens met een doof of slechthorend persoon gepraat?

Vandaag ging ik met een vriendin naar de film: doof kind. Een prachtige film waarin je meekijkt in het leven van Tobias, die doof geboren is. Zijn vader, moeder en grote broer kunnen horen.
Zijn boodschap die mij trof: communicatie is zo belangrijk, dat hij om die reden liever naar een middelbare school alleen voor doven/slechthorenden ging en later naar een universiteit in Amerika waar men in gebarentaal sprak. Jammer, dat de gebarentaal voor sommigen en voorheen ook voor mijzelf zo onbekend is.
Wil je het wel leren of er op een leuke manier mee in aanraking komen...doe dan mee met de gebarenchallenge.
Kijk hier, voor meer info:https://biancavdhorst.wordpress.com/gebarenchallenge-2018-2/

3 opmerkingen:

 1. Jij kan dus gebarentaal?
  Het lastige is vind ik, dat er verschillende talen zijn. Ik ken heel wat gebaren die gebruikt werden op de groepen waar ik werkte in de opvang voor kinderen met een verstandelijke beperking. Maar die komen weer niet overeen met de gebarentaal voor slechthorenden.
  Het lijkt me dat een slechthorend persoon zich geïsoleerd moet voelen doordat er maar zo weinig mensen zijn met wie je een waardig gesprek kunt voeren.
  Groet, Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb de Nederlandse gebaren ter ondersteuning van gesproken taal geleerd. De oudermodule 1 heb ik gevolgd bij Auris. Onze dochter is links doof, net als mijn man. Rechts heeft ze wisselend gehoorverlies door vocht of druk in het oor waardoor het voor haar klinkt alsof ze onder water is. Ze praat wel, maar heeft wel wat achterstand opgelopen. Mede daardoor wil ik ook graag thuis bij haar zijn nu. Met de baha apparatuur wordt het geluid direct op het bot doorgegeven. Het is voor mij ook helemaal nieuw. De gebaren zijn super handig als ze iets net niet goed begrijpt. En soms.... Leert ze mij nieuwe gebaren. Ken je al de filmpjes van het gebaar van de dag, via YouTube volg ik ze.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat heerlijk dat je thuis kan zijn bij je gezin! Heb ik het afgelopen jaar ook gedaan na de geboorte van nr 3. Beste besluit ooit. Binnenkort weer aan het werk.
  Die filmpjes ken ik niet. Zal het eens opzoeken.
  Groet, Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen

Welkom!

Mijn doelen voor dit jaar