vrijdag 9 maart 2018

DIY: vaatdoekjes

Doordat ik minder plastic wil gaan gebruiken, ben ik stap voor stap aan het kijken naar alternatieven voor producten die ik gebruik.
Eerder schreef ik al over een andere tandenborstel die ik tegenwoordig gebruik. Ik heb ooit een gastspreker van Greenpeace in mijn klas laten komen om de kinderen te vertellen over de plastic soup. Natuurlijk waren ze onder de indruk, maar het heeft pas effect op lange termijn als je ook daadwerkelijk zelf laat zien hoe je dit kunt aanpakken. En ....het is best lastig om plastic te vermijden, want als je om je heen kijkt..neem alleen al de supermarkten of grote winkelketen, dan kun je er bijna niet om heen.

Ik zal in de komende weken steeds vaker een alternatief gaan opzoeken.
Op de blog die ik volg van Zero Waste wordt aangeraden om je levensstijl stap voor stap aan te passen. En dat ben ik dan ook van plan.

Via Emily-Jane Townsley (van de website:"leven zonder afval") kwam ik in aanraking met een klein, maar leuk project. Want, wist jij dat er in al die microvezel doekjes plastic zit en dat dit na het wassen ervan in het water terechtkomt. Een groot probleem, waar the Plastic Soup Foundation veel over geschreven heeft.
Het laatste artikel van hen vindt je hier. En volgens hen, zit dit ook in veel synthetische kleding, en dat willen de vijf grote industrieën, die in het artikel worden genoemd, natuurlijk niet meteen aanpakken want dat zal een grote impact hebben op de kledingindustrie.

Hoe dan ook, als je vanaf nu net als ik, een alternatief zoekt voor vaatdoekjes die geen microvezels bevatten  dan kun je oude handdoeken omtoveren tot een mooi handig vaatdoekje. En dat heb ik vandaag gedaan, want ik had nog oude handdoeken liggen waar ik nog een mooie bestemming voor zocht. (eerder opperde een vriendin om het naar het dierenasiel te brengen. Daar hebben ze oude handdoeken ook altijd nodig. Dus, dat kan natuurlijk ook altijd!)

Klik op de link voor de werkbeschrijving


Dit..is de mijne geworden:
En het werkt prima. Ik ben blij dat ik van iets ouds, toch weer iets nieuws heb gemaakt.

5 opmerkingen:

 1. Ik werk in de schoonmaak en kreeg op een locatie een stoomreiniger voor de vloeren. Er zaten maar 3 doekjes bij en toen we reserve doekjes wilden bestellen schrok ik van de prijs en zoals je al zegt microvezeldoekjes bevatten plastic.
  We hebben daarom besloten oude handdoeken te gebruiken.
  Er gingen 5 doekjes uit een handdoek die anders weggegooid zou worden. Geld bespaart en minder gebruik van nieuwe milieu vervuilende grondstoffen. Win/win lijkt mij

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, super en slimme oplossing! En met een oude handdoek maakt het ook super goed schoon. Bedankt voor je reactie. Wie weet inspireren we ook anderen om minder plastic te gebruiken.

   Verwijderen
 2. Krast het niet? Vraag ik mij af.
  Gister begonnen met een nieuw projectje: wasbare billendoekjes maken van oude handdoeken en hydrofiele luiers.
  Verder maak ik van oude handdoeken washandjes. Doe gebruik ik als snoetepoetsers beneden.
  Ik wist het niet van die doekjes. Waardeloos zeg al dat plastic. Ik ga je tip maar eens opvolgen. Als het een succes is gooi ik de doekjes weg.
  Groet, Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Yvonne, de doekjes krassen niet. Geweldig dat je wasbare billendoekjes hebt gemaakt. Heb je zelf ook een blog waar je tips deelt? Want dan lees ik graag mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb geen blog maar lees ze wel graag om ideeën op te doen : )

  BeantwoordenVerwijderen

Welkom!

Mijn doelen voor dit jaar