zondag 7 januari 2018

DIY: slabbetjes

Morgen ga ik op kraamvisite bij een collega. Ik had in eerste instantie een heel leuk broekje voor haar zoon gemaakt, op basis van een ander broekje wat ik hier had liggen. Maar vandaag begon ik opeens te twijfelen over de boordmaat in de taille. Ik las op internet bij het bekende oliver broekje dat dat voor maat 62, maar liefst 30 cm was en ik had wel 38 genomen. Het broekje zou dus zeker niet goed passen.
Ik besloot het uit elkaar te halen. Dát kostte me toch even wat meer tijd dan gedacht. Goed...opzij leggen, dan maar iets compleet anders. Wat hebben we in huis? Wat gebruiken wij veel? Slabbetjes!
Van een bestaand slabbetje zelf twee slabben gemaakt.
Ook had ik al wat voor haar liggen uit de cadeautjes la.
Samen met een leuke kaart die ik nog heb uit onze kaartenbak in de knutseltafel, kom ik er wel.

Ik presenteer jullie.... ook last minute slabbetjes!
Misschien moet ik toch wat eerder aan dit soort zaken beginnen (goed voornemen voor de resterende cadeautjes die ik nog moet maken).


Hoe maak je dit slabbetje?
In het kort, knip twee slabben uit dikke stof. Ik koos voor jeans en tricot met vulling.
Naai ze aan de goede kanten aan elkaar. Keer om door het gat. Naai het gat dicht met een zig zak steek, dan heb je de minste kans dat het gaat scheuren.
Vervolgens naai je er een boord op van 6 cm x.... (dat ligt even aan je halsopening. Ik reken 10 procent van de totale lengte van de halsopening. Dat stuk - 10 procent en je hebt de lengte van je boordmaat. Ik heb hem nu 6 cm breed gemaakt, dubbelgeklapt hou je dan 3 cm over.
Je naait het boord aan elkaar zodat je een cirkel hebt.
Nogmaals dubbelvouwen, maar dit keer in de lengte.
Nu speld je het boord vast op vier punten aan je slab. Goede kanten op elkaar en het liefst even locken. Ik had geen zin om de lockmachine erbij te halen dus ik heb het met mijn naaimachine aan elkaar genaaid met een steek die het mooi afwerkt.

Het andere slabbetje heb ik anders gemaakt. Na het omkeren heb ik er een elastisch band opgenaaid aan de achterkant.

Het kon netter.... voor een volgende keer is op tijd beginnen echt een aanrader, maar desalniettemin is het best leuk geworden.

Ik denk niet dat mijn collega deze slabben in ieder geval nog een keer ergens tegen gaat komen. Dat is het leuke aan iets zelf maken, het is uniek!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Welkom!

Mijn doelen voor dit jaar